Gadd erbjuder matnörderi i Nöjesguiden

2011-09-19

Foto: Hanna Json Borg

Han valdes till årets skönaste Malmöbo 2008 av tidningen City*. Hans blogg Vegankrubb utnämndes till bästa veganbloggen 2010. Nu har Björn Gadd fått ytterligare ett bevis på att veganism varken är trist eller mysko. Han är nämligen ny krogredaktör för Nöjesguiden i Malmö/Lund.

 

Björn Gadd är killen som roddar chorizokorvar på festivaler, arrangerar matmässor och svettas i restaurangkök. Nu pluggar han till journalist och som sojagrädde på moset, har han fått jobbet som krogredaktör på Nöjesguiden.
– Kajsa Haidl som är redaktör för Nöjesguiden Malmö/Lund är intresserad av både nöje och vego och tyckte att jag skulle passa perfekt som krogredaktör. Dels tack vare mitt matintresse men också för att hon ville vara lite edgy och köra en vego som redaktör. Jag tror att fler publikationer kommer behöva någon som är specialiserad på eko och vego, säger Björn Gadd.

Vill sätta press på krogarna

Han ser det som sitt ansvar att ta fighten med krogar som serverar kass vegomat och vara en nagel i ögat på de mer bakåtsträvande läsarna. Efter en krönika om fiskätande vegetarianer, så kallade demivegetarianer, fick han en hel del respons. Många kände sig träffade och lovade bättring.
– Många av Nöjesguidens läsare är väldigt medvetna om både populärkultur och om ekologi och vego. Därför tror jag att det är välkommet att någon med min bakgrund skriver om mat i Nöjesguiden. Jag vill visa att veganism inte behöver vara politiskt eller negativt laddat, utan erbjuda en kärleksfull och nördig vinkel på mat, säger Björn Gadd.

 

*Japp, det stämmer att han slog Zlatan och Ola Salo.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se