Gabriellas midsomriga tårtor förgyller helgen

2013-06-19

Foto: Gabriella Terneborg.

Två dagar kvar till midsommarafton! Fram med färskpotatis, dill, auberginesill, grillspett och drycker. Gabriella Terneborg från bloggen Vegokoll bjuder Pintos läsare på två tårtor som kommer förgylla din midsommarmeny: En matig och en efterrättstårta. På Vegokoll hittar du också fler recept för det perfekta firandet. Glad och djurvänlig helg!

Kall tårta med portabello och gräslök

250 g kavring
75 g mjölkfritt margarin
250 g portabellosvamp
1 mellanstor röd lök
2½ dl (225 g) Sour supreme (vegansk crème fraiche)
1 dl avrunnen sojayoghurt (låt stå över natten i ett kaffefilter)
1 dl äggfri majonnäs
2 påsar Dr. Oetker Vegegel (eller annat gelatinalternativ)
2 krm vitpeppar
örtsalt eller havssalt
gräslök till garnering

Dela kavringskivorna i bitar och mixa den till smulor i en matberedare. Smält margarinet och blanda det ordentligt med brödsmulorna. Lägg plastfolie i en form (ca 24 cm i diameter och med avtagbar kant). Häll i brödsmulorna och platta ut detta till en botten (tryck till smulorna ordentligt). Ställ in formen i kylskåpet.

Borsta av svampen och skär dem i centimetertjocka bitar. Stek dessa och salta dem under tiden. Finhacka löken. Rör ihop Sour Supreme, yoghurt och majonnäs, smaksätt med peppar och salt. Tillred Vegegel enligt anvisningar på förpackningen (vi vispade 2 påsar med 2 dl vatten). Rör ner gelén i Sour Supremeröran. Blanda och häll sedan ner svamp och lök.

Bred ut röran ovanpå brödsmulorna i formen. Ställ tårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över.

Rabarbertårta med mandelfyllning och knaprig topping

Mördeg:
175 g mjölkfritt margarin
4½ dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 msk sojagrädde

Fyllning:
250 g mandelmassa
75 g mjölkfritt margarin
3 msk vetemjöl
3 msk sojagrädde

Rabarber:
200 g rabarberstjälkar
1 msk rörsocker

Topping:
30 g mjölkfritt margarin
100 g grovhackad mandel
1 dl florsocker

Rör ihop ingredienserna till mördegen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme. Ta fram degen och kavla ut den till en rund platta. Lägg den i en smord form med löstagbar botten. Låt den gärna stå ytterligare en stund i kylen.

Riv mandelmassan och rör ihop det med margarinet. Rör ner mjöl och grädde och blanda väl. Bred ut fyllningen i formen. Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Vänd dem i sockret och sprid ut dem ovanpå fyllningen.

Rör ihop margarin, mandel och socker till toppingen och fördela detta över rabarberna. Grädda kakan i 175 grader i ca 45 minuter.

Kakan kan med fördel bakas dagen innan den ska serveras. Servera med vegansk grädde eller glass.

Foto: Gabriella Terneborg.

Fler midsommarrecept från Gabriella:
Vegokolls midsommarrecept


Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se