Gabriella Terneborg bjuder på lyxiga crêpes

2012-02-23

Foto: Gabriella Terneborg

Kokboksförfattaren och vegobloggaren Gabriella Terneborg är gästkock på Pinto Magasin. Hon bjuder denna gång på festliga crêpes med olika fyllningar. Du hittar fler recept och spännande vegospaning på bloggen Vegokoll.se.

Crêpesmet

ca 8 stycken

1 dl sojamjölk
1½ dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2 ¼ mjöl
¼ tsk salt
ca 3 msk vatten (för att tunna ut smeten efter kylning)

Smält margarinet. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå i kylen i 30 minuter medan du förbereder fyllningarna.

Vispa ner 3 msk vatten i smeten för att göra den lite lösare. Hetta upp en liten stekpanna. Lägg i en klick margarin till första laggen. Beräkna ca ½ dl smet per crêpe. Vicka på pannan så att smeten täcker hela botten. Vänd med stekspade då smeten har ”stannat” på ytan.

Grädda tills smeten är slut. Lägg dem ovanpå varandra på ett fat. När du ska fylla crêpen kan du värma de avsvalnade eller kalla pannkakorna i ugnen en stund på 200 grader. Fördela fyllningarna på pannkakorna, rulla ihop och servera. Du kan också värma de fyllda rullarna i en ugnen en stund.

Sparrisfyllning med Mandelsås á la Hollandaise

fyllning till ca 3 crêpes

250 g grön sparris
1 msk mjölkfritt margarin
1 nypa salt
svartpeppar

Skär bort ev dåliga ändar på sparrisen. Hetta upp en stekpanna och stek dem i margarinet några minuter tills de känns lite krispiga och börjar bli lite bruna. Strö över salt och peppar och ställ dem åt sidan.

Mandelsås á la Hollandaise

1 dl skållad sötmandel
1 dl varmt vatten
2 msk mjölkfritt margarin
2 tsk citronjuice
¼ tsk salt
¼ tsk gurkmeja (för färgen)

Lägg alla ingredienser i en mixer och försök få röran så slät som möjligt. Värm gärna såsen vid servering. Droppa den över sparrisarna vid servering.

Svamp med vitlöksfräst sallat

fyllning till ca 3 crêpes

2 msk mjölkfritt margarin
150 g svamp t ex kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp
½ tsk balsamvinäger
salt
blad från 2 kvistar färsk rosmarin
2½ dl hackad friséesallat eller färsk spenat (du kan också använda färdigköpt salladsblandning med bl a spenat i)
1-2 klyftor vitlök, finhackade

Borsta svampen och dela dem på längden i fyra delar. Smält margarinet i en kastrull på medelvärme. Tillsätt svampen och bryn tills gyllenbrun. Grovhacka rosmarinbladen och tillsätt dem. Sänk värmen något och låt småfräsa några minuter, rör emellanåt.

Smaksätt med salt och balsamvinäger. Häll upp svampen i en skål. Fräs vitlök försiktigt tills den mjuknat något, rör ner sallaten och fräs hastigt, tills bladen börjar sloka. Tag av från värmen och blanda med svampen.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se