Födelsedagsbarnet som arbetar för veganmat

2011-10-07

Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt. Foto: Hendrik Zeitler.

I dag, den 7 oktober, fyller organisationen Djurens Rätt 129 år. I början stod försöksdjuren i fokus men under de senaste decennierna har arbetet för vegansk konsumtion fått allt mer plats. Pinto tar ett snack med ordföranden Camilla Björkbom om hur arbetet för veganmat ser ut i dag.

 

 

 

Grattis på 129-årsdagen! Hur känns det?
– Finfint! Vi firar med fika på våra arbetsplatser och tillsammans med våra 129 000 fans på Facebook.

Vad tycker du har hänt på vegofronten under de här 129 åren?
– Mycket! Nu har ju jag bara varit med på sluttampen av de här 129 åren men utbudet är enormt mycket större och framför allt har människors medvetenhet om det lidande det innebär att äta djur, blivit större. Det pekar i rätt riktning inför framtiden, samtidigt som det är stora ekonomiska intressen vi har emot oss, som förstås vill få människor att tro att det inte finns några etiska problem med att äta djur eller djurprodukter.

På vilket sätt jobbar Djurens Rätt just nu med vegofrågan?
– Vi arbetar för att få fler offentliga verksamheter att satsa på vegetarisk mat, till exempel genom en vegetarisk dag i veckan. Vi inspirerar så många människor som möjligt att välja vego för djurens skull, inte minst genom massutdelning av recepthäften och häftet ”Fördomar om djur?” som handlar om djuren som blir mat. Inför framtiden har vi en vegomärkning på gång som företag ska kunna använda sig av.

Hur hoppfull är du inför framtiden? Kommer vi kunna se en ökad vegetarisk och vegansk konsumtion tror du?
– Uppfödning och dödande av djur är ett systematiskt våld som förmodligen saknar historiskt motstycke. Jag är övertygad om att människan i framtiden kommer att anse att det är etiskt fel att äta djur, på samma sätt som vi i dag anser att slaveri är fel.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se