Fira Vegandagen med en riktig festmåltid

2011-11-01

Foto: Hendrik Zeitler

I dag den 1 november är det Internationella Vegandagen. Det firar Pinto-redaktionen med smörgåstårta och vi bjuder gärna på receptet. Ladda upp med majonnäs och dina favoritpålägg så är det bara att sätta igång och baka. Och passa på att bjuda dina blandkostvänner på en riktig festmåltid!

 

Smörgåstårta


ca 15-20 bitar
Läs igenom receptet noggrant före tillagning. Beakta i synnerhet mängden majonnäs. Att göra egen kan hålla nere kostnaden.

Fyllning 1

4 dl kokta linser
2 dl kokta kikärtor
1-2 gula lökar
0,75 dl olja
1 dl chilisås
2 msk buljongkoncentrat
1 knippe dill
ev rökarom

Hacka och fräs löken i ett par msk olja. Mixa linser, kikärter, lök, olja och chilisås väl och häll det i en bunke. Blanda i dillen och smaka av med buljongkoncentrat och ev ett par droppar rökarom, t ex Liquid Smoke. Används med försiktighet!

Fyllning 2

1 kg champinjoner
olja
2 gula lökar
4 msk grillkrydda
svartpeppar
5 dl havre- eller sojagrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk sojasås
4 vitlöksklyftor

Skiva svampen och fräs den med hackad lök i olja. Tillsätt grillkrydda och peppar. Tillätt grädde, vinäger, sojasås och pressad vitlök. Låt puttra kort.

Fyllning 3

1 l naturell majonnäs, t ex Astrid och aporna, Plamil, Coop Extras Lätt Majonnäs eller egengjord
5 stora morötter
2 gula lökar
olja
3 dl gurkmix (bostongurka)
2 tsk örtsalt
svart- eller vitpeppar

Riv morötterna fint. Finhacka löken och fräs den i olja. Blanda alla ingredienser i en skål.

Tillredning

ca 40-50 skivor formfranska
ett rejält täcke av majonnäs
huvudsallat eller gurkskivor
1 burk svart tångkaviar
1 burk röd tångkaviar
körsbärstomater
röda vindruvor
mandariner på burk, inkl spadet
citronskivor i bitar
vegoskinka, vegoräkor eller liknande
dill

Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg ut rader av formfranska intill varandra på en plåt eller stort serveringsfat. Pensla brödet med spadet från mandarinerna.

Fördela fyllning 1, 2 och 3 mellan lager av bröd och täck ovansidan och kanterna med majonnäs.

Täck kanterna med sallat eller gurkskivor. Garnera ovansidan med små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka och dillkvistar i fina rader. Garneringen kan förstås varieras efter smak.

Tårtan blir godast om den tillreds ett dygn före servering.
Garnera kan du dock göra samma dag.

Får du fyllning över? Fyllning 1 och 3 passar utmärkt på smörgås. Fyllning 2 kan du äta som pastasås.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se