En vegansk utmaning för tusen deltagare

2015-04-29

Foto: Michelle Berghäll Edelin.

För andra året i rad har nu Djurrättsalliansen kickat igång projektet Veganutmaningen. Under helgen arrangerades en introduktionsdag med föredrag, musik, mat och bakverk. I år har antalet deltagare fördubblats. Ett tusen personer har slutit upp för att under en månad inspireras till att övergå till en mer vegansk livsstil.

Med hjälp av en grupp coacher med bland annat läkare, dietister och matkreatörer, kommer deltagarna regelbundet få nyhetsbrev med information och recept och ha möjlighet att chatta med coacherna på daglig basis. Det går också bra för andra intresserade att följa projektet på Veganutmaningens hemsida.

Pinto Magasin pratar med Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, som själv varit vegan sedan mitten av 90-talet. Han är djupt fascinerad av den senaste tidens vegovåg.

Nu är Veganutmaningen igång! Ni hade en kick-off i helgen. Hur gick den?

– Det blev väldigt lyckat! Omkring 60 deltagare tog chansen att vara med på kick-offen som bjöd på musik, god mat, bakverk och goodie bags. Sedan hölls ett panelsamtal där olika personer medverkade och delade med sig av sin kunskap och deltagarna hade möjlighet att ställa sina frågor och vädra sina funderingar.

Det var rejält fina kakor och god mat som serverades. Kommer deltagarna själva vara lika bra på att laga veganmat om en månad?

– Vår tidigare erfarenhet visar att det finns ett stort intresse för mat bland deltagarna och vi är övertygade om att de flesta kommer att laga ännu bättre mat och bakverk än vad vi bjöd på under kick-offen i Stockholm. Våra recept är av blandad kompott. Det finns enklare mat och sedan lite mer avancerad. Vår målsättning är att det ska finnas något för alla som vill äta veganskt.

Veganism är ju så mycket mer än bara mat. På vilket sätt hoppas du att deltagarna kommer utvecklas under utmaningen?

– Jag hoppas att deltagarna ser alla fördelar med veganism för sin egen skull men framförallt för djurens skull. Det är på tiden att vi inser att djur är individer med egna intressen som finns till för sin egen skull. Vi kommer även informera om andra djurprodukter som päls, ull och skinn och om djurtestade produkter. Det handlar helt enkelt om en djurvänlig livsstil.

Följ Veganutmaningen på hemsidan eller på Twitter under hashtaggen #veganutmaningen!


Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se