En smörgåstårta till sommarens festkvällar

2016-07-27

Foto: Jenny Luks.

Få maträtter imponerar på festgästerna som en smörgåstårta. Den är vacker att titta på, ambitiös och riktigt god. Variera påläggen efter tycke och smak! Pinto presenterar en uppdaterad och förbättrad version på ett klassiskt recept.

Läs igenom receptet noggrant före tillagning. En matberedare eller stavmixer är bra att ha.

10-15 bitar

Linsfyllning

2 dl kokta linser
1 dl kokta kikärtor
1 gul lök
1/2 dl olja
1/2 dl chilisås
1 msk buljongpulver
1 knippe dill
1-2 krm rökarom (Liquid Smoke)

Linserna och kikärtorna kan köpas färdiga på burk eller tetra om man önskar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Finhacka gärna löken innan så att den blir ordentligt mixad. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Denna fyllning passar också utmärkt som smörgåspastej.

Morotsfyllning

3 dl äggfri majonnäs (t ex Coop X-tras Lätt Majonnäs, Astrid och aporna eller Plamil)
4 stora morötter
2 dl hackad gurka (s k Bostongurka)
1 tsk örtsalt
peppar

Riv morötterna fint och blanda alla ingredienser i en skål. Peppra försiktigt.

Skagenfyllning

400 g rökt tofu (eller naturell som smaksätts med 1-2 krm rökarom)
2 dl äggfri majonnäs
2 dl Oatly iMat Fraiche
2 msk citronsaft
2 burkar röd eller svart tångkaviar
1 knippe hackad dill
örtsalt
peppar

Krama sönder tofun med en hand. Rör ner övriga ingredienser i en bunke och tillsätt tofun. Salta och peppra. Om tofun är naturell, tillsätt 1-2 krm rökarom. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Fyllningen passar också utmärkt i en baguette.

Tillredning

3-4 dl äggfri majonnäs
3-4 dl Oatly iMat Fraiche
24 skivor formfranska
mandariner på burk, inkl spadet
1 burk svart tångkaviar
1 burk röd tångkaviar
körsbärstomater
röda vindruvor
rädisor
citronskivor i bitar
vegoskinka eller dylikt
vegansk ost
1 knippe dill
1 stor gurka
eller andra favoritpålägg

Rör ihop majonnäs och fraiche i en bunke. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut 3×2 rader av formfranska intill varandra på ett serveringsfat. Pensla bröden med spadet från mandarinerna.

Fördela linsfyllningen över bröden och lägg på ett nytt lager bröd och pensla med mandarinspad. Gör om samma procedur med morotsfyllningen och Skagenfyllningen. Täck översta fyllningen med det sista lagret bröd och täck hela tårtan med majonnäs- och fraicheblandningen, inklusive sidorna. Blanda till mer majjoröra vid behov.

Garnera ovansidan med mandariner, små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, rädisskivor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka, ost och dillkvistar i fina mönster. Täck kanterna med tunna skivor av gurka. Tårtan blir saftigast om den tillreds ett dygn före servering. Garnera kan du dock göra samma dag.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se