En riktigt god kålrotsjul önskar Pinto Magasin

2016-12-20

Pintos julbord med Jansson, röror och köttiga färdigprodukter. Foto: Jenny Luks.

Då var det dags att fira jul igen och ha lite ledigt över jul och nyår. I alla fall för oss på Pinto Magasin. Men det väntar överraskningar på andra sidan årsskiftet. Den som har tålamod får se. Under tiden tänkte vi snacka lite om kålrot, ni vet den där knubbiga grönsaken som veganer så gärna äter i stället för skinka på julafton. Eller gör de?

Att griljera kålrot till jul är mer uppmärksammat än någonsin. Bland annat har ICA delat recept i sociala medier. Kålroten har blivit trendig, efter att ha varit hånad av 1990-talets veganer.

Men att göra julrot är inte på något sätt en ny företeelse. Den kan nämligen spåras ända till gröna vågen-rörelsen på 1970-talet, då den förekom i flertalet vegetariska kokböcker. Det var på den tiden vegetarianism var starkt ihopkopplat med hälsa och renlevnad.

Pinto har hittat två kokböcker som presenterar kålrot och rotselleri som skinksubstitut: Ät vegetariskt av Ingrid Stén från 1978 och Vegetarisk fest året om av Elisabeth Johansson från 1989. Känner du till ännu äldre versioner av julroten? Hör i så fall gärna av dig till oss: info@pintomagasin.se.

Längre ner finns bilder på de gamla, sköna recepen. Frågan är om de håller än i dag eller om det är roligare med detta, mer uppdaterade recept:

Griljerad kålrot

1 kålrot, ca 500 g
1½ liter vatten
2 buljongtärningar
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 tsk rökarom (liquid smoke)
några lagerblad
2 msk tomatpuré
ev kryddnejlikor

Griljering:
½ dl grovkornig, skånsk senap
3 msk tomatpuré
1 msk ljus sirap
1-2 dl ströbröd

Koka upp vatten, buljong, kryddor och tomatpuré i en kastrull. Skala kålroten eller rengör den väl, lägg den i kastrullen och låt sjuda i ca 1 timme. Känn med en sticka så att roten är genommjuk men ändå fast. Lägg roten på ett ugnsfast fat och låt svalna.

Blanda samman griljeringssmeten och pensla den på kålroten. Blanda mer smet vid behov. Vänd kålroten försiktigt i ströbröd. Tillaga i ugn på 225°C i ca 20 min. Sätt gärna på grillfunktionen de sista 5 minuterna. Dekorera eventuellt med kryddnejlikor.

 

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se