Dugligt veganutbud i ett vackert Oslo

2012-08-06

Valnöt- och linsburgare med klyftpotatis på 50-talsinspirerade Mono.

Det är lika bra att erkänna det rakt av: Oslo är inget veganparadis. Frågan man då kan ställa sig är: Är det värt resan ändå? Utan tvekan ja. Förra gången vi var här, var det smällkalla vintern och Operahuset låg som en gigantisk, snötäckt skateboardramp vid den glittrande hamnen. Nu är det t-shirtväder och Operataket är minst lika fantastiskt. Mer fantastiskt än maten, kan man torrt konstatera, även om man inte behöver gå hungrig.

Det är två soliga dagar i juli. Tur med vädret har vi absolut och jag nynnar på Fred Åkerströms Oslo varje vaken timme i 48 timmar. Mindre tur har vi med semestertiderna. Tre av de restauranger vi tänkt besöka håller stängt. Vi checkar in på hotellet och beger oss till den trevliga krogen Mono, mitt i centrala Oslo. På Mono doftar inredningen amerikanskt 50-tal, klientelet är ungt och högtalarna pumpar ut brittisk pop till tre på morgonen, med avbrott för diverse indiegig.

Vi vet alla att priserna är höga i Norge så det är ett faktum man får acceptera och inte hänga läpp över varje gång man ska betala. Just valnöt- och linsburgaren på Mono är egentligen inte särskilt dyr. 110 norska kronor för en snyggt presenterad burgare, är vanliga krogpriser även hemma. Det är onödigt att snåla på potatisen dock.

Det växer inte veganmat på träd i Oslo. Det märks tydligast när det är dags för frukost och lunch. Vi besöker vegetariska Fragrance of the heart, ett kristet kafé i shoppinggallerian Glasmagasinet. Här finns en wrap som tycks vara centrala Oslos enda veganmacka. Man äter den med vördnad, trots att den egentligen inte är särskilt smarrig men saftigheten i hummusen och de rivna morötterna funkar trots allt. Ungefär som att all mat man äter ute i naturen smakar bra.

Hummuswrap på Fragrance of the heart.

Fragrance of the heart liknar ett helt vanligt innerstadskafé men andligheten är ändå påtaglig med meditativ musik och personal med en salig framtoning. Det finns sojamjölk till kaffet, en chokladkaka till efterrätt och ett par raw food-rätter att välja på.

Vi ägnar eftermiddagen åt turistmål som Vigelandsparken och Aker brygge och inleder kvällen på vegetariska Vega. Vega hyr in sig i Adventkyrkans lokaler och det är lätt att misstänka att Oslo saknar en djurrättskultur. Med djurrätten kommer ambitionen att laga mat som kan övertyga den mest inbitne blandkostaren. Vi hittar inga sojakorvar eller seitanstekar i Oslo.

Men Vega mättar fint ändå. Lokalen är en spartansk lunchmatsal och stänger gör man klockan 19 men buffén kan man gå och plocka av en bra stund. Mixen är intressant: Den mustiga tofugrytan och nudelwoken samsas med rödbetssallad och lökringar. What the heck, tänker vi. Det ska ändå blandas i magen, som det brukar heta. Ät så mycket du orkar för 120 norska. Det mesta är veganskt.

Vår korta vistelse lider mot sitt slut. Efter en solnedgång på Operataket och en förhållandevis billig pilsner i de lite ruffiga kvarteren på Grünerløkka, ser vi fram emot en frukostsmörgås vi spanat in på en kaféhemsida. Väl på plats visar det sig att informationen är inaktuell. För en vegan i Oslo innebär det en smärre katastrof. Det finns ju ingen annanstans att vända sig, om man inte gjort sin googleläxa. Vi avslutar resan med butiksbröd och en tub Tartex. Nåväl. Så kan det gå.

 

Mono
Pløensgate 4
cafemono.no

Fragrance of the heart
Glasmagasinet, Stortorvet 9
och
Fridtjof Nansens plass 2
fragrance.no

Vega
Kurbadet, Akersgata 44
vegafairfood.no

 

Fler tips:

Det grønne kjøkken
Åkebergveien 50 A
detgronnekjokken.no

Nam Fah
Prinsens gate 18
och
Nordre gate 15-17
nam-fah.com

Spisestedet
Hjelmsgate 3
www.vegetar.com/spisestedet

 

Ät så mycket du orkar på vegetariska Vega.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se