Det lättillgängliga vegoparadiset

2011-09-02

Pia Hall har skrivit den veganska kokboken Vego Paradiso – en klassiker i varje nybörjares kök. Med sina enkla och festliga rätter har hon bidragit till att slå hål på myten om veganmat som nåt krångligt och svårtillgängligt.
– Många tror att det är svårare än vad det är. Visst kräver det lite nytt tänk men det är inte svårare att laga veganskt än blandkost. Är man uppvuxen med blandkost måste man ju dock lära om lite grann. Jag tror att det mest är en mental spärr som man bara behöver komma över, säger Pia Hall.

Pia Hall håller föreläsningar om vegomat och kurser i vegetarisk matlagning. Att slippa sätta tänderna i senor och brosk ger en känsla av lättnad, säger hon. Förutom de etiska aspekterna, finns också de ekonomiska och de hälsosamma.
– Så länge man inte köper de ganska dyra ersättningsprodukterna, som till exempel vegansk salami, så blir det väldigt billigt. Och jag är övertygad om att det finns hälsoeffekter också. Jag såg nyligen ett You Tube-klipp med Bill Clinton som berättade om sina vinster med en vegansk diet.

Tips för den som vill testa veganmat, är att utgå från det man äter i dag. Viss mat kanske redan är vegansk, som till exempel ärtsoppa, pasta med ratatouille eller indisk kikärtsgryta. Men en favorit i Pia Halls kök är portabelloburgare.
– Jag tröttnar aldrig på den. Man penslar de stora svamparna med en marinad på soja, olja, vitlök, salt och peppar. Så får de stå en stund och suga i sig det goda. Sedan lägger man på ett tunt lager röd pesto på svamparna och så in med dem i ugnen i sådär 20 minuter. Servera med bra bröd, kladdiga guckor, sallad och lök. Det blir en riktigt bra konsistens med den kraftiga svampen.

Ett vanligt scenario för veganer och vegetarianer, är andra människors skepticism. Vissa vågar inte ens smaka, utan håller sig till sina gamla vanor. Men det finns ändå ljusglimtar, som när Pia Hall ordnade finmiddag för en kompis som fyllde år.
– Kompisens brorsa var väldigt misstänksam mot allt som var vego. Vi dukade upp en herrans massa saker och man fick plocka det man ville. Efter middagen sa brorsan att det där vegetariska inte var nåt för honom men att biffen var god. ”Biffen” var en rätt vi hade gjort på sojastrimlor. Så länge han trodde det var kött var det gott.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se