David Stenholtz vinnare av Pintopriset 2013

2014-01-10

Onkologen David Stenholtz. Foto: Rasmus Klöcker Larsen.

Pinto Magasin delar för första gången ut ett pris till någon eller några som gjort något extra bra för veganismen under året som varit. 2013 års pris tilldelas läkaren David Stenholtz för sitt arbete med en nystartad läkarförening vars syfte är att uppmärksamma de positiva hälsoeffekterna med en växtbaserad kost. Priset består av en virkad pintoböna skapad av Ida Ahlström, författare till boken Brodera och sy djur i figur och veganska produkter för 1000 kronor från Anamma.

Pinto Magasins motivering lyder: ”David Stenholtz är en pionjär inom en yrkesgrupp där behovet av kunskap om vegansk kost är stort. Med Världscancerfonden i ryggen har han tagit ett osjälviskt initiativ att med en onkologs kompetens bidra till att minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.”

Grattis till 2013 års Pintopris, David Stenholtz!

– Stort tack! Som flitig läsare och stor beundrare av Pintos arbete måste jag säga att det är en mycket stor ära!

Hur ser planerna ut just nu för föreningen som håller på att startas?

– I skrivande stund väntar vi otåligt på att få vårt organisationsnummer från Skatteverket. När vi har det kan vi öppna ett bankkonto och då öppnar vi vår hemsida och börjar ta in medlemmar. Vi räknar med att vara mycket aktiva via vår hemsida och på sociala medier. Våra förebilder i USA, Physicians Committee for Responsible Medicine, förser oss med mycket material som vi kan översätta och sprida här i Sverige. Några föreläsningar är redan inbokade under våren och det blir nog ganska mycket av den varan. Vi planerar även att få till några egna event. Sen hoppas vi få in debattartiklar i riksmedierna samt synas och höras så mycket det bara går.

Har du någon egen favoritmat som du tycker är extra hälsosam?

– Själv gör jag mycket grönsaksgrytor med olika baljväxter som jag kryddar indiskt, thailändskt, på medelhavsvis eller med chili. Till det tar jag fullkornsgryn av olika slag och gärna en sallad. För den som snabbt och enkelt vill få i sig mer hälsosamt brukar jag rekommendera att man investerar i en mixer. Med en sådan kan man göra gröna fruktdrinkar. Tre huvudingredienser: Frukt, mycket bladgrönt eller andra grönsaker och bär. Vatten måste tillsättas. Vill man göra den mjölkigare kan man ha i nötter och frön. Krydda gärna med kanel, ingefära, kardemumma eller saffran. Som extra boost kan man ha i en eller ett par teskedar linfrön, vetegräs-, acai- eller nyponpulver. Kan drickas som måltidsdryck till varje måltid. Själv dricker jag en till frukost varje morgon.

Pintopriset med pintoböna, skapat av Ida Ahlström.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se