Bloggen Vegoriket bjuder på burgare och wok

2013-01-15

Mattias Kristiansson.

En ny blogg har sett dagens ljus. Vegoriket är ett ambitiöst projekt med läckra veganska recept och välproducerade bilder. Bakom Vegoriket står Mattias Kristiansson, grafisk designer och matskribent, som började äta veganskt förra året.
– Jag startade Vegoriket för att jag ville krossa folks fördomar om att veganmat är tråkigt och osexigt. Jag har aldrig ätit så snygg mat som nu och det vill jag att folk ska se, säger Mattias Kristiansson.

Förra året blev hans sajt Bake my day tilldelad Matbloggspriset i kategorin ”Bak och dessert”. Bake my day är bara till hälften vegansk men på Vegoriket är det växtbaserat som gäller hela vägen.

– Mitt mål är att få alla att skära ner på kött. Jag tänker inte skrika ut att kött är mord, hur kött förstör miljö, din kropp och hälsa. Jag vill snarare inspirera folk att äta mer växtbaserat, resten är bara den trevliga bonusen, säger Mattias Kristiansson.

Han har skrivit för tidningar som Amelia och Buffé, och medverkat i både SVT och TV4 med sina recept. Nu bjuder han Pintos läsare på Masalaburgare och det som han rätt och slätt kallar för Skitgod wok.

Masalaburgare med röda linser

(4 st)

Du kan antingen servera de här burgarna med en hemmagjord curryketchup eller en svalkande yoghurt med mango chutney.

2 ½ dl röda linser
2 dl potatismos
1 dl gul lök, finhackad
1 dl havregryn
2 msk cashewnötter
½ dl färsk koriander (eller ½ tsk torkad koriander om du inte gillar färsk)
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk vetemjöl
2 tsk citronsaft
1 tsk spiskummin
1 tsk senapsfrön (kan uteslutas)
½ tsk gurkmeja
¼ tsk kanel, malen
¼ tsk salt olivolja
4 hamburgerbröd, gärna fullkorn
2 ½ dl babyspenat
rödlök, fint skivad

Blötlägg linserna över natten i rikligt med vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av. Ta fram din älskade matberedare och mixa linserna och potatismoset till en tjock gegga. Tillsätt, lök, havregryn, cashewnötter, koriander, ingefära och vitlök. Mixa lite till.

Tillsätt mjöl, citronsaft, spiskummin, (senapsfrön), gurkmeja, kanel och salt. Mixa till allt har blandats väl.

Om du vill kan du steka dem på en plåt i ugnen. Pensla de först med olja och stek dem i 200 grader i 25-35 minuter. Jag gillar att steka dem i en stekpanna i rikligt med olivolja.

Rosta hamburgerbröden och lägg ihop burgarna med curryketchup eller chutneydressing, babyspenat och skivad rödlök.

Curryketchup

6 msk ketchup
2 tsk curry

Blanda ihop! Enklare kan det inte bli.

Yoghurt med mango chutney

2 dl naturell sojayoghurt
2 msk mangochutney salt och peppar

Blanda ihop allt, sen är det klart!

 

Skitgod wok med tamarind och papaya

(2 portioner)

200 g soja- eller vegostrimlor
ev. några droppar Collorit
2 st schalottenlökar, finhackade
1 citrongräs, finhackat
1 röd chili, finhackad
1 msk tamarindpasta (finns matbutikernas asiatiska hylla eller såklart i renodlade asiatiska butiker)
2 tsk rårörsocker, eller vanligt socker
1 msk mörk soja
½ papaya, skuren i tärningar

Om du använder dig av torkade sojastrimlor så kokar du de enligt anvisningarna på förpackningen. Häll ner någon matsked neutral olja i en riktigt het stekpanna.

Woka soja- eller vegostrimlorna hastigt så att de får färg. Blanda eventuellt ner några droppar Collorit så att strimlorna får färg. Tillsätt de hackade schalottenlökarna, citrongräset och chilin. Rör runt i en minut.

Smaksätt med tamarindpastan, rårörsocker och sojan. Vänd till sist ner den tärnade papayan. Servera med kokt jasminris.

 

Fler recept och fina bilder:

Vegoriket.se


Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se