Björn och Hanna Gadd bjuder på carnitas

2014-08-13

Carnitas – mat att trösta sig med. Foto: Björn och Hanna Gadd.

Vegankrubbsbloggarna Björn och Hanna Gadd har släppt en kokboksnovell. Tretton av deras favoritrecept presenteras genom appen Veggie Weekend. Novellen är en egen tolkning av begreppet Comfort Food.
– Dels är det tröstande mat att äta när din poesisamling blivit refuserad, du blivit dumpad av din partner eller din favoritkaraktär i Game of Thrones har dött. Mat att krypa upp i soffan med när åskan går. Det är också mat som har en smått terepeutisk verkan under tiden som du lagar den. Testa själv att göra ett gäng japanska dumplings – Gyozas. Det går inte att ha ågren när du lagar dem för du måste helt enkelt koncentrera dig för mycket på tillagningen. Ett bra sätt att rensa skallen, säger Björn Gadd.

Kokboksnovellen ges ut tillsammans med Filibaba AB som specialiserat sig på appar med vegoinriktning. Recepten kan man köpa för sju kronor genom att ladda ner gratisappen Veggie Weekend från iTunes.

Björn och Hanna Gadd bjuder Pintos läsare på Hjärtekrossad carnitas.

Hjärtekrossad carnitas kokt i cola och apelsin

I de kaliforniska streetfood-vagnarna är det här en klassisk rätt. Den söta colan karamelliserar det sönderkokta köttet och tar udden av den heta chilin. Går att servera i bröd, wraps eller tortillas. Den som gillar smakexplosiv mat kommer att älska den här rätten. Den vackert rosaskimrande och picklade rödlöken ger bra syra till rätten.

Ingredienser

500 gram ”chi chi”/vegetarisk kyckling, seitan eller trådigt/fibrigt vegetariskt protein
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk rökt paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk spiskumminfrön
2 chipotlefrukter (eller 2 msk chipotlepasta)
2 milda chilifrukter
2 msk tomatpuré
6 dl cola av valfri sort, men inte light.
1 lime, saften
1 apelsin, saft och fruktkött
4 frallor, tortillabröd eller wraps

Tillvägagångssätt

Strimla gul lök och vitlök tunt, fräs med lite olja i en gryta. Tillsätt alla kryddorna, chili och vegetariskt protein. Låt ta färg och slå sedan över cola och citrussaft. Koka upp och låt sedan stå på allra lägsta värme i 4-6 timmar. Kolla till grytan i halvtid och slå eventuellt på mer cola.

Picklad rödlök

2 röda lökar
1/2 röd chili
1 tsk rosépeppar
1/2 dl 12% ättikssprit
1 dl socker
1.5 dl vatten

Tillvägagångssätt

Koka upp vatten, ättika och socker. Låt svalna av och slå lagen över löken och kryddorna.

Låt dra i minst en timme, men allra helst över natten.

Garnering

Sour supreme eller yoghurt
Gräslök
Mer chili

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se