Berlin: Bland burgare och pannkakstorn

2011-09-04

Tempeh med rostad potatis på Sing Blackbird.

Med ryggsäcken på plats kliver jag ut på perrongen, klockan sex på morgonen. Berlin är en fantastisk veganstad men det finns ju gränser. När ögongruset är borttvättat på Hauptbahnhofs toalett, är det bara att acceptera läget: Det blir ingen frukost förrän Sing Blackbird öppnar klockan tio och trettio.

Jag och mina två resekamrater tar tunnelbanan till Schönleinstraße och traskar med trötta fötter och tung packning. Sing Blackbird är ett litet fik med inbyggd second hand-butik. Det första som möter oss är en servitris som levererar en gigantisk hög med american pancakes indränkta i lönnsirap, till ett sällskap med svenskar. Jag tror jag dreglar rakt ner på golvet.

American pancakes på Sing Blackbird.

Men först beställer vi en rejäl brunch. Från menyn väljer jag scrambled tofu med rostad potatis och en frisk sallad. Jag har dock bara ett mål i livet i detta ögonblick och det är pannkakstornet. Det är svårt att resa sig efter vårt besök på Blackbird men sånt där brukar alltid lösa sig med tiden. Tankar som ”jag ska aldrig mer äta” försvinner förvånansvärt fort.

Det bohemiska Kreuzberg

Vi bor på ett vandrarhem i Kreuzberg, som så många andra svenskar. Det är ju här man kan uppleva den där berlinska atmosfären som bäst. Mängder av veganmat. Genomtänkt grafitti. Pubar med röda plyschsoffor. Nonchalanta hundar utan koppel. Vi har läst på och det är den nyöppnade veganrestaurangen Viasko som hägrar till middagen. Det är det här som är tjusningen. Elegant mat på stora fat, serverat på en bohemisk uteservering. Det ligger en hund under ett bord.

Viasko är resans stora behållning. Vi beställer toast med svampstuvning och grillade tomater. Sallad med seitannuggets. Syrlig tofu med kantareller. Seitanmedaljonger med rödvinssås. Gigantisk schnitzel med knödeln. Och cheesecake. Det är vackert, det är gott, det är…osvenskt.

Jag tar närmare tusen bilder under våra fem dagar i veganmetropolen. Det är mina vänner med en Berliner Pilz i näven eller nån byggnad som ser lagom ruffig ut eller sköna tjecknackar på ölfestivalen. Men mest blir det mat. Vår andra dag i Berlin inleds nära vandrarhemmet. Vi testar Rootz, som erbjuder en duglig frukost. Det blir Breakfast Burrito och Scrambled Garden Tofu. Lokalen är überfräsch. På toaletten finns handkräm, deospray och tops. Det fattas bara tandborste och Chanel no 5.

En syrlig tofu med kantareller på Viasko.

Gott men inte gottgott

På tidigare resor har vi besökt lyxiga La Mano Verde. Nu har ena kocken öppnat Lucky Leek i Prenzlaur Berg. Vår tyske vän ondgör sig över det fashionabla kvarteret men själv märker jag inget särskilt. Lucky Leek är, trots sin högre ambition, en enkel krog med träbänkar och parasoller. Vi har höga förväntningar men de snirkliga uppläggningarna till trots, blir vi inte alldeles imponerade. Jodå, det är gott men inte gottgott. Polkabetsraviolin är liksom ingen ravioli. Svamplasagnen är liksom ingen lasagne. Seitanklopsen med potatisgratäng och vitvinssås är god med inte godgod.

Berlin är burgarnas stad. Alla – och då menar jag alla – hamnar på Yellow Sunshine i Kreuzberg förr eller senare. Och på Yoyo i Friedrichshein. Båda är vegetariska snabbmatshak som duger till frukost, lunch, middag, nattamat och bakfyllemat. På Yellow Sunshine kör jag min gamla favorit: Double Chicken Cheese. På Yoyo blir det baconburgare. Jag gillar köttsubstitut. Det är gott och det är veganskt. Mer än så kräver jag inte av mat.

Varma kvällar i Kreuzberg

Vi har fler vänner i Berlin. Vi möts på klassiska Café V vid Görlitzer Bahnhof. Det är mysfaktorn som lockar. Någon spelar cello. Det är sorligt och uppsluppet. Det rycker lite i min gamla pizzatarm. På bordet finns också nötbullar med potatis och paprikasås och en seitanwok med ris. Det duger gott. Café V levererar en varm, social kväll med goda vänner. Man dröjer sig kvar. Tar några öl.

Vegansk baconburgare på Yoyo.

Vi vill inte men måste åka hem. Nattåget med sin trängsel och sina läten väntar. Vi köper med oss en matsäck från bästa tänkbara ställe: Nyöppnade livsmedelsbutiken Veganz. De har en imponerande deli med tårtor, mjukglass och bagels med salami och skinka. Det känns fint att släcka lampan ovanför kudden. Bagel i magen och tågets krängande.


 

Sing Blackbird
www.singblackbird.com

Viasko
www.viasko.de

Rootz
www.rootz-berlin.de

Lucky Leek
www.lucky-leek.de

Yellow Sunshine
www.yellow-sunshine.com

Yoyo Foodworld
www.yoyofoodworld.com

Café V
Lausitser Platz 12

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se