Både grönsaker och fejkkött på Kao’s i Malmö

2011-09-02

Foto: Linus Olsson

Kao Palmqvist och Daniel Persson har varit veganer i närmare 15 år. För sex år sen började idén om en vegansk restaurang växa fram. Nu har Kao´s i Malmö funnits i tre månader. Ambitionen är enkel och god mat, baserad på fräscha, ekologiska råvaror.

Kao´s serverar bland annat ”Dagens fejk”, som kan bestå av rosmarinskryddad sojabiffsgryta med potatismos eller av bakpotatis med carbonararöra och vitlökssmör. ”Dagens grönsak” kan vara morot– och pintobönsbiff med potatismos och paprikasås eller varm couscoussallad med kanelstekt morot, paprika, soltorkad tomat och mandel.

På menyn finns också dagens soppa, lunchbuffé, burgare och en rad populära bakverk. Pinto gillar pintobönor så vi tog ett snack med Kao från Kao´s.

Vad var det som fick er att våga öppna en vegansk restaurang?
Viljan. Ibland så måste man våga följa de drömmar man har, annars så riskerar man att gå runt och alltid undra hur det kunde ha blivit.

Foto: Linus Olsson

Vad har ni fått för respons från kunderna?
Vi har de allra finaste kunder man kan tänka sig. Det är verkligen de som får oss att orka med de långa dagarna. De säger så himla mycket rart om hur glada de är att någon vågar öppna ett helt veganskt ställe. De är också glada över att det finns ett ställe dit man kan gå och äta vanlig, vegansk husmanskost. Mest populärt är buffén, dagens och burgaren. Prinsessbakelse, wienerbröd, twix och cheesecake är kakfavoriterna.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi har massor av planer och visioner. Men vi skyndar långsamt. I dagsläget arbetar vi båda 80-90 timmar i veckan för att bygga upp vår restaurang. Men när vi har möjlighet till lite mer personal så blir det utökad meny och vi tänkte även satsa på lite olika temakvällar.

Varför tror ni att det är så få som vågar satsa på en vegansk restaurang?
Det finns nog många skäl till varför så få vågar satsa. En del kan nog avskräckas av arbetstiderna och att aldrig vara riktigt ledig. Den ekonomiska aspekten är säkerligen också ett stort hinder. Eftersom restaurangbranchen ser ut som den gör, finns det få banker som vill låna ut pengar till personer med restaurangdrömmar.

Finns det tillräckligt med efterfrågan?
Efterfrågan beror nog till stor del var i landet och i hur stor stad man planerar att öppna i. Men om ett raw food-kafé klarar sig i lilla Kivik så borde det inte vara efterfrågan som är problemet.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se