Glad memmapåsk önskar Pinto Magasin!

2014-04-17

Påsktårtor och chokladkycklingar i alla ära men det är inte alltid man orkar baka eller leta efter veganska specialprodukter. I vanliga matbutiker finns kring varje påsk den finska desserten memma, som är välkänd för att älskas av dem som är uppvuxen med den men ratas av dem som förväxlar den med kladdkaka.

Över 2000 besökare till Vegovision i Göteborg

2014-04-14

Chokladkaka med grädde från Djurens Rätts eget kafé.

Den veganska mässan Vegovision på Folkets hus i Göteborg, lockade under lördagen över 2000 besökare. Arrangörerna Djurens Rätt är nöjda med dagen, som erbjöd allt från prinsesstårta och chokladbiskvier till tvålar och kokböcker. Pinto var på plats och bjuder på en fotokavalkad från dagen.

Göteborg arrangerar sitt första Vegovision

2014-04-04

Restaurang Trappan som ligger i anslutning till mässan, serverar en buffé med bland annat burgare och klyftpotatis. Foto: Jenny Luks.

Det är drygt en vecka kvar till Göteborgs stora veganhändelse: Vegovision. Djurens Rätt Göteborg har bytt ut sitt mässkoncept Bra Mat mot en bredare mässa, med inslag av inte bara god både mat utan även skor, kläder och kosmetika. Besökarna kan ta del av utställare som Anamma, FRY’s, Gröna Kassen och Lush, tillsammans med lokala aktörer som Gröna Boden, Färg & Förändring och Ecodog. Pinto växlar några ord med Sofia Säljö, som är en av tre projektledare för Vegovision.

Josefine serverar en mix av raw food och tillagat

2014-04-01

I dag släpps boken Hello Green – en färgstark kokbok med 90 recept på blåbärsyoghurt, rödbetsburgare med apelsindipp, zucchinipasta i mintpesto, chokladtryffeltårta, krämig bananmjukglass och mycket annat. Författaren Josefine Jäger är kock och driver det egna företaget Jfine Cuisine med inriktning på grön och hälsosam mat. Pinto lottar nu ut ett exemplar av Hello Green bland dem som bidrar med sitt bästa raw food-recept.

Veggo hjälper hungriga veganer att hitta rätt

2014-03-31

Janne Kemi, skaparen av appen Veggo. Foto: Sofia Lidenhed.

Att flytta från vegovänliga Göteborg till det lite vegoglesare Borås, gav Janne Kemi en idé. Han skapade en app för mobiltelefoner med tips på restauranger och butiker som erbjuder vegetarisk och vegansk mat.
– Jag hade som ny i stan svårt att hitta schysta ställen att käka på. Jag är ofta ute och reser och det roligaste är att hitta och prova på mat när man kommer till nya platser, säger Janne Kemi.

Karolina bullar upp med glutenfria bakverk

2014-03-28

Det blir den nionde bakboken i ordningen. Nu släpper hela Sveriges veganbakdrottning en ny bok med glutenfria recept, som vanligt även utan ägg och mjölk. Läsarna kan förvänta sig vackra bilder och över 150 genomarbetade recept på allt från pannkakor, bröd och kanelbullar till munkar, pajer och tårtor. Det är ett tomrum som fylls. Ingen har tidigare skrivit en så omfattande bakbok för multiallergiker eller för veganer med glutenintolerans. Pinto snackar med Karolina Tegelaar om den nya boken.

Karolina bjuder på glutenfria vegovåfflor

2014-03-25

Kakboksförfattaren Karolina Tegelaar kommer i veckan ut med sitt senaste projekt: Stora boken om naturligt glutenfri bakning. Boken, som innehåller över 150 recept, är både vegansk och glutenfri. I recepten kan man själv välja vilken mjölk och vilket fett man föredrar. I dag bjuder Karolina Tegelaar Pintos läsare på ett glutenfritt våffelrecept.
– Klassiska frasvåfflor är faktiskt utan ägg eftersom ägg i smeten gör att våfflorna inte håller sig frasiga utan i stället blir mjuka, säger hon.

Ida bakar en vegansemla för varje veckodag

2014-03-04

Wienersemlan är Ida Karlssons personliga favorit. Foto: Ida Karlsson.

Ida Karlsson bor i Falköping. Utbudet av veganska semlor är obefintligt, förutom i det egna köket där fantasin sprudlar. I bloggen Morotslandet har hon presenterat en rad intressanta semmelrecept, med allt från Delicatosemla till den egna favoriten Wienersemlan. Pinto blir omåttligt nyfiken och ställer tre frågor till Ida Karlsson som presenterat en semla om dagen under en hel vecka.

Gröna Kassen satsar på nystartad nätbutik

2014-03-03

Gröna Kassen erbjuder veganska varor direkt med kylbil till din dörr.

Den veganska matkassen Gröna Kassen utökar sin verksamhet och startar nätbutik. I dagsläget omfattas utkörning till Storstockholm, Uppsala och centrala Göteborg, precis som tidigare. Gröna Kassen är Sveriges enda veganska matkasse och nu siktar man på att bli den största nätbutiken med veganska och ekologiska produkter.
– Det känns som ett självklart steg i utvecklingen. Många kunder har efterfrågat extra varor eller att få plocka ihop sin egen kundkorg. Vår målsättning är att bli störst på hemleverans av ekologiskt och vegetariskt, säger Carl ”Hubbe” Houbaer, delägare i Gröna Kassen.

Carlshamn lanserar ny svarta vinbärssoygurt

2014-02-10

Carlshamn Mejeri utökar sitt yoghurtsortiment med en ny smak: Soygurt Svarta vinbär/Vanilj.
– Vi vill att Soygurt ska vara ett gott alternativ för alla som vill njuta av goda produkter från växtriket. Vårt senaste tillskott i den populära Soygurtserien hoppas och tror vi blir nästa favorit, säger Malin Jansson, Brand Manager för Carlshamn Mejeri.
I Soygurtsortimentet finns också Vanilj, Jordgubb, Blåbär och Naturell.

I morgon är det dags för Umeås stora vegoevent

2014-02-07

Snåttrens veganska wienerbröd.

I morgon är det dags för den veganska mässan Vegovison i Umeå. För femte året erbjuds en plattform för veganer, vegetarianer och vegointresserade att botanisera i veganska produkter, lyssna på föredrag och äta godsaker i restaurangen.
– Jag tror och hoppas att Vegovision bidrar till att inspirera människor till veganism och att räta ut frågetecken som människor kan ha kring vad veganism är, säger Daniel Marklund, utställaransvarig för Vegovision.

Astrid & Aporna lanserar tre färdigpizzor

2014-02-07

Malmöföretaget Astrid & Aporna fortsätter att spotta ur sig veganska produkter. Nu släpps tre färdiga pizzor i smakerna Pepperöni, sk*nka & kryddfärs, Sk*nka & ananas och Tomat & havssalt. Samtidigt hintar Astrid & Aporna om en helt ny ekologisk produktlinje. Nyligen lanserades även de nya mjukostarna i butik; Cream Cheezly naturell och Cream Cheezly sourcream.

Anamma blir helt veganskt – och släpper nytt

2014-02-06

Den 10 februari lanserar Anamma två nya produkter: Vegofiléer ochVegobitar. I dag släpps också nyheten att alla Anammas produkter fortsättningsvis kommer vara helt veganska.
– Det är med stor glädje och stolthet vi kan meddela att vi i dag går över till att bara distribuera veganska produkter i Sverige. Budskapet från Sveriges vegetarianer har varit mycket tydligt. Vi har därför lagt ner oerhört mycket arbete på att göra vårt sortiment äggfritt, säger Christer Rydberg, VD på Anamma Foods AB.http://www.pintomagasin.se/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif