Rökt sk*inkpålägg senaste tillskottet från Astrid

2014-04-23

Vid sidan av öppnandet av den nya veganska restaurangen i Köpenhamn, som Pinto skrev om under gårdagen, levererar Astrid och aporna som vanligt nya produkter till sin egen varulinje. Det senaste tillskottet är ett rökt sk*nkplägg som kommer ut i butik inom kort.

Vegetariska köttbullar planeras på IKEA

2014-04-23

303 varuhus i 26 länder och 150 miljoner köttbullar varje år. Det är läget för IKEA som nu planerar en satsning på vegetariska köttbullar för att minska belastningen på miljön. Om de kommer bli veganska är ännu osäkert.
– Vi vet att det finns intresse för alternativ till de traditionella köttbullarna på IKEA. Därför utvecklar vi just nu vegetariska köttbullar. Eftersom vi just nu är mitt i utvecklingsfasen kan vi ännu inte berätta om innehållet i de nya ”köttbullarna”. De kommer att lanseras under nästa år och vi kommer att berätta mer när lanseringen närmar sig, säger Ylva Magnusson, Media Relations Manager på IKEA.

Karuseller, kaniner, sockervadd och…veganmat

2014-04-23

Mattias Kristiansson, Elsa Lansing och Johannes Forssen i The Green Rooms kök.

Veganska restauranger växer inte på träd. Det finns ett tiotal totalt i Sverige, drivna i huvudsak av småföretagare, idealister och hälsovurmare. Men att Nordens största nöjespark Liseberg i Göteborg skulle öppna en vegansk restaurang, var det kanske ingen som kunde gissa. På lördag är det premiär för The Green Room och Pinto snackar med Mattias Kristiansson, veganbloggare och chefredaktör för Matmagasinet Vego.

Jonsborgs öppnar Göteborgs första veganbutik

2014-04-22

Jonsborgs sålde sina Sverigeunika produkter på Vegovision i Göteborg.

Jonsborgs gatukök på Avenyn i Göteborg har sedan en tid tillbaka haft en produkthörna i sin lokal, med en hel del unika produkter som är mycket svåra att få tag på i Sverige, som till exempel Daiya och Tofurky. Den 3 maj klockan 13 är det premiär för en egen butik på Seminariegatan 2 i Göteborg. Det blir därmed den första veganska butiken i Göteborg och även en av de få i Sverige. I butiken kommer numera klassiska produkter som Anamma saluföras men även ovanligare som Trigotté och Veggoköket. I slutet av maj blir det även mjukglass på menyn.

Astrid och aporna öppnar vegansk restaurang

2014-04-22

Efter en lång tids tisseltassel är det nu äntligen dags för Astrid och apornas stora nyhet. Fredagen den 2 maj öppnas den egna restaurangen Astrid och apornas spiseri i Köpenhamn. Temat är snabbmatsrätter ”med en twist”.
– Det blir en dynamisk och lekfull meny, där kunden själv komponerar sin måltid med tillbehör som varierar dag för dag och efter säsong, säger Karsten Svendsen, ansvarig för den nya satsningen.

Glad memmapåsk önskar Pinto Magasin!

2014-04-17

Påsktårtor och chokladkycklingar i alla ära men det är inte alltid man orkar baka eller leta efter veganska specialprodukter. I vanliga matbutiker finns kring varje påsk den finska desserten memma, som är välkänd för att älskas av dem som är uppvuxen med den men ratas av dem som förväxlar den med kladdkaka.

Över 2000 besökare till Vegovision i Göteborg

2014-04-14

Chokladkaka med grädde från Djurens Rätts eget kafé.

Den veganska mässan Vegovision på Folkets hus i Göteborg, lockade under lördagen över 2000 besökare. Arrangörerna Djurens Rätt är nöjda med dagen, som erbjöd allt från prinsesstårta och chokladbiskvier till tvålar och kokböcker. Pinto var på plats och bjuder på en fotokavalkad från dagen.

Göteborg arrangerar sitt första Vegovision

2014-04-04

Restaurang Trappan som ligger i anslutning till mässan, serverar en buffé med bland annat burgare och klyftpotatis. Foto: Jenny Luks.

Det är drygt en vecka kvar till Göteborgs stora veganhändelse: Vegovision. Djurens Rätt Göteborg har bytt ut sitt mässkoncept Bra Mat mot en bredare mässa, med inslag av inte bara god både mat utan även skor, kläder och kosmetika. Besökarna kan ta del av utställare som Anamma, FRY’s, Gröna Kassen och Lush, tillsammans med lokala aktörer som Gröna Boden, Färg & Förändring och Ecodog. Pinto växlar några ord med Sofia Säljö, som är en av tre projektledare för Vegovision.

Josefine serverar en mix av raw food och tillagat

2014-04-01

I dag släpps boken Hello Green – en färgstark kokbok med 90 recept på blåbärsyoghurt, rödbetsburgare med apelsindipp, zucchinipasta i mintpesto, chokladtryffeltårta, krämig bananmjukglass och mycket annat. Författaren Josefine Jäger är kock och driver det egna företaget Jfine Cuisine med inriktning på grön och hälsosam mat. Pinto lottar nu ut ett exemplar av Hello Green bland dem som bidrar med sitt bästa raw food-recept.

Veggo hjälper hungriga veganer att hitta rätt

2014-03-31

Janne Kemi, skaparen av appen Veggo. Foto: Sofia Lidenhed.

Att flytta från vegovänliga Göteborg till det lite vegoglesare Borås, gav Janne Kemi en idé. Han skapade en app för mobiltelefoner med tips på restauranger och butiker som erbjuder vegetarisk och vegansk mat.
– Jag hade som ny i stan svårt att hitta schysta ställen att käka på. Jag är ofta ute och reser och det roligaste är att hitta och prova på mat när man kommer till nya platser, säger Janne Kemi.

Karolina bullar upp med glutenfria bakverk

2014-03-28

Det blir den nionde bakboken i ordningen. Nu släpper hela Sveriges veganbakdrottning en ny bok med glutenfria recept, som vanligt även utan ägg och mjölk. Läsarna kan förvänta sig vackra bilder och över 150 genomarbetade recept på allt från pannkakor, bröd och kanelbullar till munkar, pajer och tårtor. Det är ett tomrum som fylls. Ingen har tidigare skrivit en så omfattande bakbok för multiallergiker eller för veganer med glutenintolerans. Pinto snackar med Karolina Tegelaar om den nya boken.

Karolina bjuder på glutenfria vegovåfflor

2014-03-25

Kakboksförfattaren Karolina Tegelaar kommer i veckan ut med sitt senaste projekt: Stora boken om naturligt glutenfri bakning. Boken, som innehåller över 150 recept, är både vegansk och glutenfri. I recepten kan man själv välja vilken mjölk och vilket fett man föredrar. I dag bjuder Karolina Tegelaar Pintos läsare på ett glutenfritt våffelrecept.
– Klassiska frasvåfflor är faktiskt utan ägg eftersom ägg i smeten gör att våfflorna inte håller sig frasiga utan i stället blir mjuka, säger hon.

Ida bakar en vegansemla för varje veckodag

2014-03-04

Wienersemlan är Ida Karlssons personliga favorit. Foto: Ida Karlsson.

Ida Karlsson bor i Falköping. Utbudet av veganska semlor är obefintligt, förutom i det egna köket där fantasin sprudlar. I bloggen Morotslandet har hon presenterat en rad intressanta semmelrecept, med allt från Delicatosemla till den egna favoriten Wienersemlan. Pinto blir omåttligt nyfiken och ställer tre frågor till Ida Karlsson som presenterat en semla om dagen under en hel vecka.