ICA:s nya sortiment tar plats från det veganska

2015-01-30

Just nu lanserar ICA ett eget lakto-ovo-vegetariskt sortiment. Förutom att de flesta av produkterna inte är veganska, plockar nu en del ICA-butiker bort delar av det nuvarande veganska sortimentet, för att ge plats åt det nya.
– ICA-handlarna är fria företagare så lokala inköp kan variera mellan olika butiker. I ICA:s centrala sortiment har vi dock inte tagit bort några veganska produkter, säger Sara Hjelm, pressekreterare på ICA.

Veganska köttbullar lanseras på IKEA

2015-01-28

Enligt djurrättsorganisationen PETA har IKEA nu bestämt sig för att lansera veganska köttbullar på sina varuhus runt om i världen. Redan förra året gick IKEA ut med att de hade för avsikt att ta fram vegetariska alternativ till köttbullarna men det var ännu oklart om de skulle bli veganska. Enligt PETA kommer veganköttbullarna att finnas på IKEA:s restauranger från och med april. Pinto inväntar svar från IKEA.

Ny vegansk kokbok presenteras i februari

2015-01-28

Tukan Förlag presenterar kokboken Från veganens skafferi: 60 naturliga och läckra recept av Dunja Gulin. Boken innehåller 60 recept på soppor, huvudrätter, tillbehör, snacks och desserter och beskrivs som en källa till kunskap och inspiration för både den erfarna veganen och för den som tar sina första trevande steg. Dunja Gulin är kock, lärare och hälsorådgivare. Boken släpps vecka fem.

Estrellas Hot Sweet Chili-chips blir veganska

2015-01-19

Estrella plockar bort mjölksockret från sina Hot Sweet Chili-chips och de blir därmed veganska. Några övriga planer på att ta bort mjölk från fler chipssorter, finns inte i dag. Mjölk är en för viktig del av smaken, uppger Estrella. Övriga veganska chips i sortimentet är Vickningschips, Original Potatischips, Grillchips och Pepparchips.

Oatly presenterar mättande frukostsmoothies

2015-01-16

Från och med vecka sju kommer flera nyheter från Oatly ut i butik. Helt nytt är smoothien Breakfast i tre smaker: Blackcurrant/Aronia/Blueberry, Pineaaple/Coconut/Banana och Passionfruit/Mango. Smoothiesarna innehåller 20 gram fullkorn och är tänkt som ett frukostalternativ. Nytt är också iMat Fraiche i halvlitersförpackning och iMat Ekologisk i enlitersförpackning. Havredryck Chai, som varit borta en tid, gör sitt återtåg i hyllan och slutligen är den omtalade iKaffe nu redo för ICA, Coop och Axfood. Smoothiesarna kommer finnas på 7-Eleven och Pressbyrån redan från vecka fem.

Vegansk måltid lanseras i SJ:s bistro

2014-12-19

I 1:a klass på SJ:s tåg finns i dag två stycken veganska trerättersmenyer men i bistron för övriga resenärer har det varit skralt. Nu meddelar SJ att det kommer lanseras en ny vegansk rätt i januari. Vilken typ av rätt det kommer att bli är i dagsläget inte helt klart men det ryktas om en curryrätt.

Digitala magasinet Vegmat blir papperstidning

2014-12-18

Nya tidningen VEGMAT lanseras i januari. Foto: VEGMAT.

2014 var året då Sverige fick två splitter nya veganska papperstidningar, VEGO och Vegourmet. I början av nästa år kommer ytterligare ett vegansk matmagasin, VEGMAT. Tidningen lanserades i somras i digitalt format men nu kommer en 80 sidor tjock papperstidning fylld av recept, tips, reseguider och reportage.

Vegansk bar öppnar i Malmö i februari

2014-12-17

En ny vegansk bar ser dagens ljus på Alla hjärtans dag. Den 14 februari är det alltså dags för premiär och krogen heter rätt och slätt Vegan Bar. Baren kommer ligga på Möllan i Malmö och adressen är Södra Skolgatan 45. Pinto kommer berätta mer inom kort.

Pinto presenterar en väldigt köttig veganjul

2014-12-17

Pintos julbord. Foto: Hendrik Zeitler.

Som bekant är djurens kroppsdelar inte korv- och bollformade så köttprodukter har inte patent på att rullas och trillas. Och inte ens djurkött har patent på att kallas kött. För den som gillar traditionell julmat behöver julbordet inte bli särskilt annorlunda bara för att man är vegan. Pinto presenterar produkttips på varor som går att hitta i vanliga mataffärer eller i vissa fall bara i specialbutiker.

Oatly är 2014 års Pintopristagare

2014-12-15

Oatlys vd Toni Petersson. Foto: Oatly.

För andra året i rad delar Pinto Magasin ut ett pris till någon eller några som lyft fram vegansk mat på ett utmärkande och nytänkande sätt. I år tilldelas priset Oatly för sin veganska profilering och sin kaxighet i samband med stämningen från Svensk Mjölk.
– Oatly har med sin nya framtoning bevisat att ”vegan” som begrepp är modernt och häftigt. De vågar sticka ut hakan på en marknad fylld av bakåtsträvande djurkonsumtion och utmanar de gamla föreställningarna om komjölkens nödvändighet. Oatly har flyttat fram positionerna för hela veganismen, säger Jenny Luks, redaktör för Pinto Magasin.

Fira jul med veganska lussekatter och choklad

2014-12-13

Booja-Boojas tryfflar och praliner går att hitta i välsorterade specialkostbutiker.

Sugen på nåt sött? Lugn, det finns massor med veganska godsaker som passar nu i juletider. Det är lite sent att beställa årets chokladjulkalendrar men de finns: Plamils och Moo Frees. Moo Free saluför också chokladtomtar. Plamils vanliga chokladkakor går att hitta i välsorterade matbutiker men framför allt i specialkostaffärer.

Vegansk food truck kan vinna snabbmatspris

2014-12-12

Stockholmsbaserade foodtrucken Vegan Soul Train är nominerade till Årets Streetfood i utmärkelsen Fast Food Awards. Vinnaren koras på mässan Fastfood & Café på Kistamässan i Stockholm den 27 januari.

Pinto och Vegokoll presenterar 2014 års lista

2014-12-09

Gabriella Terneborg, Vegokoll och Jenny Luks, Pinto Magasin.

Som att sitta under en filt och titta på flygande ostar. Så tror Pinto-Jenny att 2015 kommer bli. För det händer mycket nu. Produktutveckling, restauranger som börjat haja, butiker som lyssnar på sina kunder, begreppet vegan används i marknadsföring och antalet veganer ökar.