Go Green lanserar fem nya grytbaser

2014-08-20

Go Green fyller tio år och presenterar i dag fem nya veganska grytbaser: Indian Masala, Mexian Chili, Morrocan Tajine,  Thai Curry och Texas Stew.

Björn och Hanna Gadd bjuder på carnitas

2014-08-13

Carnitas – mat att trösta sig med. Foto: Björn och Hanna Gadd.

Vegankrubbsbloggarna Björn och Hanna Gadd har släppt en kokboksnovell. Tretton av deras favoritrecept presenteras genom appen Veggie Weekend. Novellen är en egen tolkning av begreppet Comfort Food.
– Dels är det tröstande mat att äta när din poesisamling blivit refuserad, du blivit dumpad av din partner eller din favoritkaraktär i Game of Thrones har dött. Mat att krypa upp i soffan med när åskan går. Det är också mat som har en smått terepeutisk verkan under tiden som du lagar den. Testa själv att göra ett gäng japanska dumplings – Gyozas. Det går inte att ha ågren när du lagar dem för du måste helt enkelt koncentrera dig för mycket på tillagningen. Ett bra sätt att rensa skallen, säger Björn Gadd.

Astrid och aporna öppnar butik i Växjö

2014-08-04

På fredag är det premiär för Astrid och apornas nya butik i Växjö. Det blir Apornas första butik utanför Malmö. Butiken ligger på Klostergatan 11B och öppettider för premiärdagen är 12-20. Som vanligt har Astrid och aporna också produktnyheter på gång, inom det egna varumärket. Nytt i sortimentet är olika sojaproteinprodukter som kebab, färs, biffar, strimlor och grillbitar.

Ekko Gourmet släpper fyra sorters ravioli

2014-07-23

Veganska företaget Ekko Gourmet presenterar fryst ravioli i fyra smaker: Seitan och rosésallad, Tofu och spenat, Seitan och gröna ärter samt Seitan, tomat och basilika. Nyheten presenteras av Malmöbutiken Astrid och aporna som saluför raviolin från och med i dag.

Vegoteket fyller hela året med veganpizzor

2014-07-18

Pizza nummer 26: Rostade kikärter i curry och paprika, körsbärstomater, soltorkade tomater, mozzarella, Oatlys fraiche, pinjenötter, koriander och ruccola. Foto: Fido.

Det började som ett nyårslöfte. Ett nyårslöfte som faktiskt går att hålla. Vegoteketbloggaren Fido bestämde sig för att baka 52 pizzor och nu har projektet passerat halvtid.
– I stället för ett löfte som innebar att jag skulle vara duktig och ordentlig, valde jag ett som kändes syndigt och kul. Jag längtar redan till nästa år då jag ska anta en ny last, säger Fido.

Öppnar veganska dörrar i natursköna Bottnaryd

2014-07-16

Ett par mil från Jönköping ligger Bottnaryd. Och i Bottnaryd ligger en vegansk restauang. När Li Karlsson och Erika Frost träffades och blev bästa vänner, väcktes snabbt idéen om att köpa en gård. Gården Tokebo i Småland blev deras objekt och i dag driver de Open New Doors – en 100 procent vegansk restaurang med fokus på raw food och ekologiskt.

Veggo lanserar ny vegansk sojakorv

2014-07-08

Göteborgsbaserade företaget Hälsosport lanserar nu en helt ny vegankorv inom sin varulinje Veggo: Sojakorv Classic. Initialt kommer korven säljas i den veganska butiken Vegstore i Göteborg, meddelar Magnus Jonsborg, ägare till Vegstore.

Glassiga veganska vindar i sommar

2014-07-08

Sverige har berikats med två nya veganska glassmärken. Det nystartade företaget Green Creation har lanserat den kokosbaserade glassen Go Coconuts i smakerna Rich chocolate och Tropical vanilla. I dagarna släpper också hälsogurun Renée Voltaire en ny glasslinje: Mandelbaserad choklad och vanilj, samt mango- och citronsorbet.

Ny webbtidning med fokus på vegansk mat

2014-07-03

Den nya digitala tidningen VEGMAT har sett dagens ljus. VEGMAT är i huvudsak vegansk och är fylld med recept, tips och reportage. Första numret är gratis och kan laddas ner på hemsidan.
– Tanken bakom VEGMAT är att inspirera fler till att laga mer vegmat och göra det enkelt och roligt för vegetarianer och veganer att äta god mat utan att känna att de uppoffrar något, säger Sofia von Porat, redaktör och matkreatör på Vegmat.

Vegetabiliskt margarin mer hälsosamt än smör

2014-06-23

Veganer kan fortsätta äta mjölkfritt margarin med gott samvete. Carlshamns Mjölkfria är ett av de få veganska margarinerna på marknaden.

Trots de senaste årens LCHF-trend står Livsmedelsverket fast vid sin uppfattning att margarin är nyttigare än smör. Fleromättade fetter är mer hälsosamma för kroppen än mättade. Nu har Livsmedelsverket dessutom slagit hål på en gammal seglivad myt. Varken margarin eller smör innehåller så pass mycket lösningsmedel att det skulle vara skadligt för hälsan.

Få veganska färdigrätter på marknaden

2014-06-17

Veganska färdigrätter växer inte på träd. Findus frysta lunchrätt Falafel Marrakech är en av de få på marknaden och är redan en klassiker för landets veganer. Nyligen lanserades Indian Curry Korma och Green Pea Burger som är lakto- och ovovegetariska och Findus hävdar att det är smak och konsistens som är avgörande.

Bönpastej och vitlöksost nytt från Aporna

2014-06-06

Astrid och aporna släpper denna vecka nya pålägg: Pastejen Bönpartajpastej med sju sorters bönor och en ny smak av Cream Cheezly: Vitlök & gräslök.

Cloetta förändrar tillverkningen av Guldnougat

2014-06-04

Den senaste veckan har det gått rykten om att veganernas favoritgodis inte längre är vegansk. Cloettas Guldnougat är den enda styckbiten i vanliga butiker som varit helt vegansk. Eller rättare sagt nästan vegansk, eftersom den tillverkas på samma produktionslinje som varor med mjölk och kan innehålla spår av mjölk. Nu ändras beskrivningen av innehållet eftersom det kommer ske förändringar i produktionen.