Nytt komjölksnederlag i stämningen mot Oatly

2014-11-14

Branschorganisationen Svensk Mjölk har ännu en gång förlorat i Marknadsdomstolen. Efter att ha lämnat in ett nytt yrkande om ett interimistiskt förbud mot Oatlys marknadsföring, har Svensk Mjölk nu fått avslag en andra gång. Ansökan innebar ett förslag på höjd bankgaranti, som är en säkerhet att använda vid en eventuell skadeståndsprocess, i händelse av att Svensk Mjölk skulle förlora.

Ny vegansk mattidning presenteras nästa vecka

2014-11-14

Hela 94 recept presenteras i första numret av Vegourmet.

Nästa vecka är det dags: En helt ny vegansk mattidning ser dagens ljus och det firas med en offentlig mingelfest i Stockholm. Tidningen heter Vegourmet och första numret kommer vara fullspäckat med närmare hundra veganska recept. Vegansk matlagning är inget nytt för redaktionen. Bakom tidningen finns nämligen gänget som tidigare drev cateringverksamheten Veganfoods.
– Vegourmet är vårt bidrag till att göra även tidningshyllorna lite grönare. Köttdominansen har varit alldeles för stark allt för länge, speciellt med tanke på att våra matvanor är grönare än nånsin. Vi gör det vi älskar, tror på och kan bäst. Ett matmagasin är en fantastisk portal för att få dela med oss av vår matkärlek och sprida grön inspiration, säger Rain Lundström, chefredaktör för Vegourmet.

Pinto presenterar: Veganska julbord 2014

2014-11-12

Kafé Braheparken i Jönköping serverar veganskt som vanligt. Foto: Ida Davidsson.

Det är dags att kicka igång julen! Pinto presenterar som vanligt årets veganska julbordslista. Det är en härlig mix av dignande julbord och lättare tallrikar, brunch, lunch och middag, lyxrestauranger och gatukök, traditionellt svenskt och östasiatiskt, sojakorvar och raw food. Välj din favorit!

Laga din julmiddag på bara trettio minuter

2014-11-10

Allt du behöver till din snabblagade jul finns färdigt i butik.

Julen är en härlig högtid med tända ljus, överdådig julgran och tindrande barnögon men när det kommer till maten kan det kännas besvärligt för den som är vegan. Familjen kanske inte delar ens värderingar och man tvingas fira jul omgiven av djurprodukter. Och veganer måste laga all mat från grunden och glasera kålrötter. Eller? Pinto har tipsen på hur du fixar en fullgod jultallrik på bara trettio minuter, med ingredienser som går att hitta i en vanlig matbutik.

Astrid och aporna satsar på nya mjukostar

2014-11-06

Astrid och aporna släpper i dag nyheten om tre nya mjukostar i serien Jeezly. Cream Jeezly heter de och finns i smakerna Original, Tomat & Basilika och Dill & Gurka.

Klassiska Vår kokbok i vegansk version nästa år

2014-10-28

Norstedts släpper nästa år en vegansk upplaga av Vår kokbok. Vår kokbok utkom för första gången 1951 och nu kommer Vår kokbok Vegan, skriven av Sara Begner som har en rad kokböcker i bagaget men inte hittills någon vegansk. Boken kan beställas redan nu men utkommer först i april 2015 och beskrivs som en uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddag, festmiddag, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen.

Delseger för Oatly i Svensk Mjölks stämning

2014-10-23

Oatly vinner första striden i målet om den påstått vilseledande marknadsföringen. Svensk Mjölk har fått avslag på sin interimistiska ansökan, som skulle inneburit att Oatly omedelbart slutade använda begrepp som ”It’s like milk, but made for humans” och dra tillbaka alla sina förpackningar.

Anamma tar bort Vegofiléerna ur sortimentet

2014-10-21

Anamma meddelar i dag att Vegofiléerna kommer utgå från sortimentet. Anledningen är att försäljningen av Anammas produkter ökat så kraftigt att man måste lägga ner en av produkterna för att hinna med. Vegofilén är mycket svår och tidskrävande att tillverka, skriver Anamma på sin Facebooksida.

Oatly: ”Det finns inget ‘magiskt’ med mjölken”

2014-10-21

Oatly annonserar kaxigt i flertalet stora dagstidningar i dag.

Nu presenterar Oatly ett svar på den stämning till Marknadsdomstolen som lämnats in av Svensk Mjölk. Inledningsvis besvarar Oatly den interimistiska delen av stämningen och ett svar i sin helhet är att vänta inom ett par veckor. Framför allt anser Oatly att Svensk Mjölk bör anses sakna talesrätt på grund av att de inte utgör en sammanslutning av näringsidkare i enighet med Marknadsföringslagen.

Rydbergs lanserar vegansk bearnaisesås

2014-10-20

Rydbergs har förnyat recepten på en rad av sina färdiga såser. Resultatet är veganska versioner av Bearnaise, Hollandaise och Café de Paris.

Gräddiga bakelser för Stockholms veganer

2014-10-15

Lite småsugen på kristallkronor, sidentapeter och veganbakelse? Det är en kombination som går att finna på Citykonditoriet på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm. Under hösten har det anrika konditoriet nämligen satsat på veganbakverk. Tre dagar i veckan serveras bakelser och det går också utmärkt att beställa tårtor.

Oatly stäms för vilseledande marknadsföring

2014-10-10

Över 6000 personer deltar hittills i Facebookuppropet Skäms på er LRF Mjölk! och antalet fortsätter växa. I onsdags blev det nämligen känt att branschorganisationen Svensk Mjölk stämmer Landskronaföretaget Oatly på 14 miljoner kronor för vilseledande marknadsföring, vilket väckt starka reaktioner i sociala medier.

Quorn öppnar upp för veganska produkter

2014-10-07

Efter Djurens Rätts senaste kampanj mot ägg i vegetariska produkter, främst riktad mot Quorn, Hälsans Kök och ICA, meddelar nu Quorn att de ser en öppning för veganska produkter i sitt sortiment redan nästa år.