Ekko Gourmet släpper fyra sorters ravioli

2014-07-23

Veganska företaget Ekko Gourmet presenterar fryst ravioli i fyra smaker: Seitan och rosésallad, Tofu och spenat, Seitan och gröna ärter samt Seitan, tomat och basilika. Nyheten presenteras av Malmöbutiken Astrid och aporna som saluför raviolin från och med i dag.

Vegoteket fyller hela året med veganpizzor

2014-07-18

Pizza nummer 26: Rostade kikärter i curry och paprika, körsbärstomater, soltorkade tomater, mozzarella, Oatlys fraiche, pinjenötter, koriander och ruccola. Foto: Fido.

Det började som ett nyårslöfte. Ett nyårslöfte som faktiskt går att hålla. Vegoteketbloggaren Fido bestämde sig för att baka 52 pizzor och nu har projektet passerat halvtid.
– I stället för ett löfte som innebar att jag skulle vara duktig och ordentlig, valde jag ett som kändes syndigt och kul. Jag längtar redan till nästa år då jag ska anta en ny last, säger Fido.

Öppnar veganska dörrar i natursköna Bottnaryd

2014-07-16

Ett par mil från Jönköping ligger Bottnaryd. Och i Bottnaryd ligger en vegansk restauang. När Li Karlsson och Erika Frost träffades och blev bästa vänner, väcktes snabbt idéen om att köpa en gård. Gården Tokebo i Småland blev deras objekt och i dag driver de Open New Doors – en 100 procent vegansk restaurang med fokus på raw food och ekologiskt.

Veggo lanserar ny vegansk sojakorv

2014-07-08

Göteborgsbaserade företaget Hälsosport lanserar nu en helt ny vegankorv inom sin varulinje Veggo: Sojakorv Classic. Initialt kommer korven säljas i den veganska butiken Vegstore i Göteborg, meddelar Magnus Jonsborg, ägare till Vegstore.

Glassiga veganska vindar i sommar

2014-07-08

Sverige har berikats med två nya veganska glassmärken. Det nystartade företaget Green Creation har lanserat den kokosbaserade glassen Go Coconuts i smakerna Rich chocolate och Tropical vanilla. I dagarna släpper också hälsogurun Renée Voltaire en ny glasslinje: Mandelbaserad choklad och vanilj, samt mango- och citronsorbet.

Vegetabiliskt margarin mer hälsosamt än smör

2014-06-23

Veganer kan fortsätta äta mjölkfritt margarin med gott samvete. Carlshamns Mjölkfria är ett av de få veganska margarinerna på marknaden.

Trots de senaste årens LCHF-trend står Livsmedelsverket fast vid sin uppfattning att margarin är nyttigare än smör. Fleromättade fetter är mer hälsosamma för kroppen än mättade. Nu har Livsmedelsverket dessutom slagit hål på en gammal seglivad myt. Varken margarin eller smör innehåller så pass mycket lösningsmedel att det skulle vara skadligt för hälsan.

Få veganska färdigrätter på marknaden

2014-06-17

Veganska färdigrätter växer inte på träd. Findus frysta lunchrätt Falafel Marrakech är en av de få på marknaden och är redan en klassiker för landets veganer. Nyligen lanserades Indian Curry Korma och Green Pea Burger som är lakto- och ovovegetariska och Findus hävdar att det är smak och konsistens som är avgörande.

Bönpastej och vitlöksost nytt från Aporna

2014-06-06

Astrid och aporna släpper denna vecka nya pålägg: Pastejen Bönpartajpastej med sju sorters bönor och en ny smak av Cream Cheezly: Vitlök & gräslök.

Cloetta förändrar tillverkningen av Guldnougat

2014-06-04

Den senaste veckan har det gått rykten om att veganernas favoritgodis inte längre är vegansk. Cloettas Guldnougat är den enda styckbiten i vanliga butiker som varit helt vegansk. Eller rättare sagt nästan vegansk, eftersom den tillverkas på samma produktionslinje som varor med mjölk och kan innehålla spår av mjölk. Nu ändras beskrivningen av innehållet eftersom det kommer ske förändringar i produktionen.

Veganska 3xLök vinnare i OLW:s kockkamp

2014-05-30

Nu är OLW:s kockkamp över. Konsumenterna har kunnat rösta på sina favoritchips av tre alternativ och tillsammans med försäljningssiffror har nu vinnaren utsetts. Det blev den enda veganska sorten av dem tre: Smaken 3xLök komponerad av kocken Tom Sjöstedt. Chipsen kommer ingå i ordinarie sortiment från och med vecka 37.

Stort uppsving för veganska pizzor i Sverige

2014-05-22

Algarve i Malmö var en av de första pizzeriorna som satsade på veganskt. Foto: Fido, vegoteket.se.

Västsvenska pizzakedjan Cyrano introducerar denna vecka en vegansk pizza på åtta av sina restauranger. Pizzeria Milano i Jönköping presenterade nyligen 17 veganpizzor på menyn. Det är veganpizzafeber i Sverige, från Malmö i söder till Umeå i norr.
– Efterfrågan på vegansk pizza har på senare tid varit ganska stor på våra restauranger. Vi vill ju förstås tillmötesgå våra kunder. Cyrano är ett koncept som vill finnas för alla, som allergiker, vegetarianer och veganer. Vi har stor respekt för alla människors olika val och vad som kan begränsa deras tillvaro, säger Lorenzo Baniassadi på Cyrano.

Göteborg inspireras av food trucktrenden

2014-05-21

Göteborgs kommun har, efter en utgallring bland många sökanden, godkänt tio nya food trucks i centrala stan och på Hisingen. Minst hälften av vagnarna kommer erbjuda vegetariska alternativ och två av dem uppger specifikt att de kommer servera veganskt: Från jord till bord som satsar på ekologiskt och närproducerat och etiopiska In Gwaro. Reglerna för food trucks är att de får stå på samma plats i fyratimmarsintervaller och sedan flytta vidare. Satsningen innebär en testperiod på 14 månader.

FRY’s och Ekko Gourmet på frammarsch

2014-05-21

Ekko Gourmet, som tidigare i våras lanserade sin nya nötfalafel, har nu blivit centralt listat hos Coop. Det betyder att alla Coopbutiker i landet har möjlighet att ta in deras produkter. Samtidigt meddelar FR’Y's att City Gross beslutat att plocka in stekkorven och den nya schnitzeln i sitt sortiment.