Estrellas Hot Sweet Chili-chips blir veganska

2015-01-19

Estrella plockar bort mjölksockret från sina Hot Sweet Chili-chips och de blir därmed veganska. Några övriga planer på att ta bort mjölk från fler chipssorter, finns inte i dag. Mjölk är en för viktig del av smaken, uppger Estrella. Övriga veganska chips i sortimentet är Vickningschips, Original Potatischips, Grillchips och Pepparchips.

Oatly presenterar mättande frukostsmoothies

2015-01-16

Från och med vecka sju kommer flera nyheter från Oatly ut i butik. Helt nytt är smoothien Breakfast i tre smaker: Blackcurrant/Aronia/Blueberry, Pineaaple/Coconut/Banana och Passionfruit/Mango. Smoothiesarna innehåller 20 gram fullkorn och är tänkt som ett frukostalternativ. Nytt är också iMat Fraiche i halvlitersförpackning och iMat Ekologisk i enlitersförpackning. Havredryck Chai, som varit borta en tid, gör sitt återtåg i hyllan och slutligen är den omtalade iKaffe nu redo för ICA, Coop och Axfood. Smoothiesarna kommer finnas på 7-Eleven och Pressbyrån redan från vecka fem.

Vegansk måltid lanseras i SJ:s bistro

2014-12-19

I 1:a klass på SJ:s tåg finns i dag två stycken veganska trerättersmenyer men i bistron för övriga resenärer har det varit skralt. Nu meddelar SJ att det kommer lanseras en ny vegansk rätt i januari. Vilken typ av rätt det kommer att bli är i dagsläget inte helt klart men det ryktas om en curryrätt.

Digitala magasinet Vegmat blir papperstidning

2014-12-18

Nya tidningen VEGMAT lanseras i januari. Foto: VEGMAT.

2014 var året då Sverige fick två splitter nya veganska papperstidningar, VEGO och Vegourmet. I början av nästa år kommer ytterligare ett vegansk matmagasin, VEGMAT. Tidningen lanserades i somras i digitalt format men nu kommer en 80 sidor tjock papperstidning fylld av recept, tips, reseguider och reportage.

Vegansk bar öppnar i Malmö i februari

2014-12-17

En ny vegansk bar ser dagens ljus på Alla hjärtans dag. Den 14 februari är det alltså dags för premiär och krogen heter rätt och slätt Vegan Bar. Baren kommer ligga på Möllan i Malmö och adressen är Södra Skolgatan 45. Pinto kommer berätta mer inom kort.

Pinto presenterar en väldigt köttig veganjul

2014-12-17

Pintos julbord. Foto: Hendrik Zeitler.

Som bekant är djurens kroppsdelar inte korv- och bollformade så köttprodukter har inte patent på att rullas och trillas. Och inte ens djurkött har patent på att kallas kött. För den som gillar traditionell julmat behöver julbordet inte bli särskilt annorlunda bara för att man är vegan. Pinto presenterar produkttips på varor som går att hitta i vanliga mataffärer eller i vissa fall bara i specialbutiker.

Oatly är 2014 års Pintopristagare

2014-12-15

Oatlys vd Toni Petersson. Foto: Oatly.

För andra året i rad delar Pinto Magasin ut ett pris till någon eller några som lyft fram vegansk mat på ett utmärkande och nytänkande sätt. I år tilldelas priset Oatly för sin veganska profilering och sin kaxighet i samband med stämningen från Svensk Mjölk.
– Oatly har med sin nya framtoning bevisat att ”vegan” som begrepp är modernt och häftigt. De vågar sticka ut hakan på en marknad fylld av bakåtsträvande djurkonsumtion och utmanar de gamla föreställningarna om komjölkens nödvändighet. Oatly har flyttat fram positionerna för hela veganismen, säger Jenny Luks, redaktör för Pinto Magasin.

Fira jul med veganska lussekatter och choklad

2014-12-13

Booja-Boojas tryfflar och praliner går att hitta i välsorterade specialkostbutiker.

Sugen på nåt sött? Lugn, det finns massor med veganska godsaker som passar nu i juletider. Det är lite sent att beställa årets chokladjulkalendrar men de finns: Plamils och Moo Frees. Moo Free saluför också chokladtomtar. Plamils vanliga chokladkakor går att hitta i välsorterade matbutiker men framför allt i specialkostaffärer.

Vegansk food truck kan vinna snabbmatspris

2014-12-12

Stockholmsbaserade foodtrucken Vegan Soul Train är nominerade till Årets Streetfood i utmärkelsen Fast Food Awards. Vinnaren koras på mässan Fastfood & Café på Kistamässan i Stockholm den 27 januari.

Pinto och Vegokoll presenterar 2014 års lista

2014-12-09

Gabriella Terneborg, Vegokoll och Jenny Luks, Pinto Magasin.

Som att sitta under en filt och titta på flygande ostar. Så tror Pinto-Jenny att 2015 kommer bli. För det händer mycket nu. Produktutveckling, restauranger som börjat haja, butiker som lyssnar på sina kunder, begreppet vegan används i marknadsföring och antalet veganer ökar.

Juliga och kalasiga piroger från Aporna

2014-12-08

Astrid och aporna släpper piroger lagom till jul. Tomtens Favoritpiråger innehåller 18 frasiga munsbitar med tre olika smaker. Snällkorv, Göttbulle och aprikos/salvia har gett smak åt varsin pirog. Nytt är också Kalaspiråger fyllda med gräddig vegansk biffstuvning.

Hälsans Kök lanserar veganska biffar nästa år

2014-12-01

Hälsans Kök utökar sitt sortiment med två nya produkter: Couscousbiffar och linsbiffar. Couscousbiffarna baseras på couscous, morötter och zucchini och är smaksatta med vitlök och ingefära. Linsbiffarna innehåller linser och morötter och är smaksatta med chili, paprika och kummin. Produkterna kommer finnas i butik från och med vecka sex. Sedan tidigare har Hälsans Kök en vegansk sojafärs och falafel i sitt sortiment, och har nyligen börjat med en veganmärkning.

Ultuna satsar på veganska dessertostar

2014-11-27

Ett nytt veganskt mejeri har sett dagens ljus. Ultuna Mejeri från Uppland är ett litet nystartat företag som kommer utveckla och producera veganska dessertostar och yoghurtprodukter. ”Produkterna ska framställas med hjälp av traditionella, hantverksmässiga mejeritekniker som syrning och lagring från ekologiska råvaror som nötter, frön, säd eller baljväxter”, beskriver Ultuna Mejeri. Start blir till våren 2015.