Pinto listar: Vegansk glass i stora lass

2016-05-02

Vegan Is The New Black och andra godsaker från Grenna Glass.

Soja, havre, ris, kokos, mandel, cashewnötter och kakaosmör. Det är vad vegansk glass kan vara baserad på. En lång rad svenska, småskaliga märken har dykt upp på marknaden de senaste åren så det är bara att välja och vraka. Pinto har hela listan!

Andra upplagan av Uppsala Vegofest i helgen

2016-04-20

Foto: Jenny Luks.

Tvådagarsfesten Uppsala Vegofest arrangeras för andra året i rad. I helgen samlas utställare som FRY’s, Oumph, Ultuna Mejeri och Veggoköket. I programmet ryms föredrag med bland annat den före detta grisbonden Gustaf Söderfeldt som sadlade om till vegan.

Popagandafestivalen blir vegetarisk

2016-04-18

Foto: Propaganda.

Musikfestivalen Popaganda i Stockholm, meddelar i dag att den ska bli en vegetarisk festival med stort veganskt utbud. I år går det alltså att njuta till Belle & Sebastian, Susanne Sundfør och Deportees med vegansk mat i kistan.
- Vi tycker helt ärligt inte att det är en så stor grej. Med tanke på vilket högkvalitativt matutbud vi som vanligt kommer att leverera – och vilka miljömässiga steg vi tar, känns det helt enkelt helt självklart, säger Simon Ahlgren, projektledare för Popaganda.
Popagandafestivalen hålls den 26-27 augusti på Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm.

ICA lanserar tre nya färdigprodukter

2016-04-05

ICA presenterar tre nya färdigprodukter i sin serie Gott Liv. Det är Pumpa & Sötpotatis-puckar, Bön- & Ärtburgare och Champinjonburgare med rökt paprika. Produkterna finns i butik från och med vecka 15, då nio av Gott Livs 15 vegetariska produkter kommer vara helt veganska.

ICA presenterar ny sojaburgare

2016-04-04

ICA har lanserat en ny vegansk sojaburgare. I samma serie finns också en vegansk sojafärs. Burgarna säljs i ICA-butiker över hela landet.

Pressbyrån satsar på vegansk fralla för alla

2016-03-31

Pressbyrån lanserade nyligen det nya smörgåskonceptet ”Fralla för alla” med flera frallor anpassade för olika målgrupper. En av frallorna är märkt ”vegansk” men Pressbyrån har ovetande använt Becels mjölkfria margarin som innehåller animalisk d-vitamin. Från och med 1 april är margarinet utbytt mot Carlshamns. Påläggen består i övrigt av tomat och sallad. I Pressbyråns sortiment finns också en glutenfri kanelbulle som är vegansk och i vissa butiker säljs även den veganska korven Mild Chörizo från Astrid och aporna.

Quorn har presenterat nya veganska produkter

2016-03-24

Brittiska Quorn har lanserat två nyheter till det veganska sortimentet: Quorn Pieces och Quorn Hot & Spicy Burgers. Det var dock redan i oktober förra året som produkterna presenterades i Storbritannien men nyheten har i dag spridits i sociala forum och bloggar i Sverige. När och om produkterna kommer lanseras i Sverige är i dagsläget inte bekräftat.

Svenskar satsar på nya sojaprodukten Vegme

2016-03-23

Stockholmsbaserade Gastronova presenterar en helt ny sojaprodukt: Vegme. Sojabönorna är odlade i Europa och själva produkterna tillverkas i Sverige. Vegme finns som burgare, filéer, bites, chilifärs, tacofärs och pulled och säljs i dagsläget till restauranger och storkök.

Äggersättningen VeganEgg gör sitt intåg Sverige

2016-03-23

Butiken Goodstore i Stockholm har lagom till påsk tagit in den veganska äggersättningen VeganEgg. VeganEgg är, förpackningen till trots, ett pulver som man rör ut med vatten och kan användas till äggröra, stanning och bakverk.

Ny svenskproducerad ost planeras

2016-03-23

Ett nytt ostföretag ligger i startgroparna i Dalarna. Efter sommaren hoppas Anna Lundström och hennes team lansera en helt ny ost. Än så länge befinner de sig i ett tidigt skede men övertygelsen är att det finns ett stort intresse för veganska ostar.
– Ost är ett av våra mest älskade livsmedel som många har svårt att avstå från. Men det är inte lätt att få tag i god och hälsosam ost som inte belastar miljö och djur. Visionen är att våra produkter ska bli så attraktiva att alla vill äta dem, säger Anna Lundström.

Kafékedjorna förbättrar sitt veganutbud

2016-03-16

Starbucks nya bön- och rotfruktswrap. Foto: Starbucks.

I mitten av januari ville kafékedjan Barista ta emot tips på veganska rätter, genom en uppmaning på Facebook. I februari lanserades resultatet: En hummuswrap med spenat, rödlök och valnötter. Nu plockar Starbucks upp tråden och presenterar ett helt paket med veganska erbjudanden.

Ny sajt ska ge svar på våra vegofrågor

2016-03-11

Nu lanseras Vegosvar, en helt ny webbtjänst för vegointresserade. På Vegosvar kan man söka efter veganska fakta, restauranger, butiker, caféer, produkter och recept. Plattformen är communitydriven och vem som helst kan logga in och skapa egna sidor. Idén är att underlätta för dem som ville göra medvetna val i vardagen.

Benjamins tofukorv tävlar på Korvfestivalen

2016-03-09

Sex finalister tävlar om titeln Sveriges yngsta korvmakare på Korvfestivalen i Stockholm den 12-13 mars. En av de tävlande är sjuårige Benjamin Skoog från Karlstad. Han har tagit fram en vegansk korv gjord på bland annat tofu, färsk basilika, soltorkade tomater och fem olika sorters peppar. Det är Hemköps varumärke Garant som står bakom tävlingen och vinnarens recept kommer att  lanseras lagom till årets grillsäsong.